Van deze uitdagingen liggen organisatieleiders vaak wakker.

Liberating leadership – een krachtige aanpak voor ontwikkeling van leiders en managers

Hoe creëer je een duurzame leiderschapsstijl | Blog 1 van 10

In deze serie van 10 blogs, deel ik de belangrijkste concepten van het boek “Insights into Liberating Leadership” van Ali Stewart en Dr. Derek S. Biddle. Ik wil met deze blogposts je inspireren om je leiderschapskwaliteiten verder te ontwikkelen en je passie voor mensen te laten groeien. Ik wil laten zien hoe je leert om met gemak je team te managen, je organisatie te laten groeien en een resultaat te creëren waar je trots op kunt zijn.

Ik weet uit eigen ervaring dat dit voor jou mogelijk is, je zult je verwachtingen overtreffen. Dit lukt je door bekend te worden met de ideeën die in deze blogs zijn uitgewerkt, ze te omarmen en in de praktijk toe te passen. De blogs zijn beperkt in omvang, meer details en ervaringen van andere die dit toegepast hebben zijn terug te vinden in het boek. Laat je niet misleiden. Deze informatie is krachtig en gebaseerd op meer dan 25 jaar research. Er zijn vele leiderschapsprogramma’s het unieke van dit programma is dat het in al zijn eenvoud simpelweg werkt en effectief is. De concepten hebben iedere keer weer individuen, teams en organisaties over de hele wereld getransformeerd.

Zo zit je klaar met een cappuccino? Dan beginnen we nu.

Waarom zou je naar mij moeten luisteren? 

 

Als gecertificeerd liberating leadership ontwikkelaar heb ik de resultaten in mijn eigen leiderschapsprogramma’s ervaren. Wereldwijd zijn er meer dan 1000 organisatieleiders in allerlei soorten organisaties getraind. Denk hierbij aan goede doelen organisaties, vakantie resorts, destilleerderijen, zorgverzekeraars, opleidingsinstituten en banken. Er zijn in de UK waar dit programma vandaan komt 60 geaccrediteerde coaches, trainers en consultants. In Nederland vertegenwoordigd Echt Methode Nederland BV met twee master coaches dit programma.

Vanuit deze ervaring is een krachtig acht stappenplan ontwikkeld dat steeds weer voor een transformatie zorgt bij organisatieleiders die het programma volgen, zij op hun beurt zijn daarna instaat om hun teams te transformeren.

Het acht stappenplan is een uitgebreid getest proces. Het geeft richting aan een stap voor stap route die altijd werkt, met elke individu. Het helpt organisatie leiders om de juiste volgorde om dingen te doen bij de ontwikkeling van hun team leden, te begrijpen. Dit bespaart hen een boel tijd, ergernis en verspilde moeite.

Dit zijn de acht cruciale stappen in het proces:

 • De spiegel
 • De moeilijkheid
 • De stappen
 • De Vaardigheden
 • De geheimen
 • De versnellingsverandering
 • De test
 • De beoordeling

Ik ga de belangrijke aspecten van elke stap met jullie delen.

Bij het werken met leiders en hun teams, kom ik vaak dezelfde problemen tegen. In mijn werk met coaches, trainers en consultants, zie ik vaak dat er belangrijke stukken uit dit stappenplan in hun aanpak ontbreken. Materiaal dat de problemen die er zijn zouden oplossen.

Een visionair leider zijn is niet genoeg om medewerkers effectief te managen. Het is ook noodzakelijk om grenzen aan te geven, de verbinding in het contact aan te gaan, helder aan mensen over te brengen hoe zaken uitgevoerd moeten worden en om medewerkers te beoordelen als ze niet volgens verwachting leveren. Dit zijn kwaliteiten en competenties die vaak niet de aandacht krijgen die ze wel zouden moeten krijgen.

“Insight into liberating leadership” is ontworpen om organisaties leiders te helpen die:

 • Hun invloed op andere niet op de juiste wijze inschatten
 • Er niet in slagen om de oorzaak van gedrag van anderen te identificeren
 • Onderscheid tussen “mensen die druk zijn” en “mensen die productief zijn” niet maken
 • Het proces voor managen en leiden van mensen niet geleerd hebben
 • Vast komen te zitten in hun eigen voorkeur hoe ze dingen doen, volgens hun persoonlijke stijl.

Hierdoor, liggen organisatie leiders vaak s’ nachts wakker om een hele rij van uitdagingen te overdenken zoals:

 • Hoe hou ik mijn mensen betrokken en gemotiveerd
 • Hoe laat ik medewerkers samenwerken in plaats van op eilandjes
 • Zorgen over de kosten en tijd die nodig zijn om mensen te werven

Over de auteur: Kees van Middendorp

Ik bouw vanuit liefde, excellentie en verbinding, ongeacht de omstandigheden.

Meer weten over Kees?

Ben je klaar voor jouw volgende stap?

Plan dan nu een telefonische afspraak of een kennismakingsgesprek op een moment dat het je goed uitkomt.


Ben je klaar voor jouw volgende stap?

Plan dan nu een telefonische afspraak of een kennismakingsgesprek op een moment dat het je goed uitkomt.